10:17 - 03. november 2019

– Før eller senere kommer vi til å bygge en katalansk republikk

Dommene mot katalanske separatister henger over Spanias parlamentsvalg neste uke. Jordi Cuixart, som ble dømt til ni års fengsel for oppvigleri, ville gjort det samme igjen.

Protest: Tusenvis deltok i en såkalt frihetsmarsj i Barcelona den 18. oktober, i protest mot fengselsdommene mot lederne av den katalanske separatistbevegelsen. Søndag 10. november holder Spania sitt fjerde nasjonalvalg på fire år. Foto: Alejandro Garcia / NTB scanpix

Da ni katalanske politikere og aktivister ble dømt til nesten hundre års fengsel sammenlagt for to uker siden, tok Barcelona bokstavelig talt fyr. Dommene straffet de separatistiske lederne for å ha organisert den uoffisielle folkeavstemningen om løsrivelse fra Spania for to år siden, og for så å ha erklært Catalonia som uavhengig på egen hånd. De ble dømt for oppvigleri, ulydighet og misbruk av offentlige midler. Høyesterett fant ikke bevis for anklagen om rebelión, som impliserte voldelig opprør mot staten, og som sist ble brukt etter et væpnet kuppforsøk i 1981. Men fengselsstraffene ble like fullt lange: Mellom 9 og 13 år i fengsel.

– De våget ikke å dømme oss for opprør, men under dekning av oppvigleri gjentar straffeutmålingen løgnen om at vi er en voldelig bevegelse, skriver Jordi Cuixart til Morgenbladet fra fengselet Lledoners i Barcelona.

– Den eneste volden i denne prosessen var politiets brutalitet under folkeavstemningen, skriver han videre.

Annonse