00:00 - 11. oktober 2019

Det er et gap mellom regjeringens klimamål og tiltakene den foreslår i statsbudsjettet, skriver Maria Berg Reinertsen

I Nasjonalbudsjettet er det som om verden har stått stille siden 00-tallet, skriver Maria Berg Reinertsen

Statsbudsjettet, det er her politikken blir alvor. Her visjonene får kroner å gå på. Her statsministeren viser hva hun faktisk har lært av distriktsbedriftene og hverdagsmenneskene hun har møtt i løpet av året. Men det er mye å holde styr på. Mandag formiddag ble Norge utsatt for en regnskur av bevilgninger, satsinger og fokusområder.

Da finansminister Siv Jensen presenterte budsjettet i Stortinget, skrøt hun av økt CO2-avgift, 100 millioner mer til grønn skipsfart og 700 millioner til klimainvesteringsselskapet Nysnø. Så beroliget hun bilistene med at «veibruksavgiften», som også er en del av bensinprisen, blir redusert for å kompensere for økningen i CO2-avgiften slik at «pumpeprisen på bensin ikke øker». Det er da det begynner å gå rundt for meg. Hva er summen av alle tiltakene? Mer eller mindre klimagassutslipp enn fjorårets politikk la opp til?

Annonse