08:14 - 24. oktober 2019

1 000 000 000 000 dollar-tyveriet

– Vesten har hovedansvaret for at verdens kleptokrater får ture frem, mener forfatter Oliver Bullough.

Korrupsjon og skatteparadiser: Journalist og forfatter Oliver Bullough har tidligere blant annet jobbet syv år i Russland som Reuters-korrespondent med hovedvekt på Kaukasus. Nå er briten ute med boken «Pengeland – hvordan finanseliten og de superrike stjeler fra folket og truer demokratiet».

I den ferske boken Pengeland beskriver historiker og journalist Oliver Bullough symbiosen mellom korrupsjonen i fattige land og finansinstitusjonene i de rike. Systemet er så velsmurt at hele 30 prosent av afrikanske husholdningers samlede formue nå er plassert i utlandet, ifølge beregninger. For Russland er tilsvarende andel hele 52 prosent, og for landene rundt Persiabukta 57 prosent.

I gamle dager fylte man en bil med penger og kjørte til Sveits, men det er ikke nødvendig lenger, forteller Bullough.

– Alt er digitalt og mye enklere. Se på den ferske skandalen i Danske Bank. Det viste seg at de hadde solgt bankkontoer med tilhørende skallselskap, og ingen i banken visste engang hvem kundene var!

Annonse