Annonse
12:43 - 18. september 2019

– Vi har et lite problem med facister i parlamentet

Slovakias liberale president har store forventninger rettet mot seg, og liten makt til å innfri dem.

Inngangen til søppelfyllinga i Pezinok er stengt med gitter og gjerder. Det var kampen mot fyllinga som gjorde president Zuzana Caputová kjent.
Annonse

Jo, det lukter litt pussig. Søtt og surt på samme tid. Kartet forteller oss at vi er på riktig sted. Bak dette gjerdet befinner Europas mest berømte søppelplass seg. Glem kampen om avfallsdeponier på Sørlandet og i Møre. Dynga i Pezinok er utgangspunktet for en langvarig miljøkamp og Europas nyeste politiske stjerne.

På dynga et kvarters spasertur fra sentrum i småbyen Pezionok i det sydvestlige Slovakia håndteres giftig avfall. Søppelplassen ble først etablert ulovlig, men det virkelige bråket startet da eierne ville utvide, med et deponi enda nærmere byen, selv om det allerede var registrert høyere forekomst av noen typer kreft i området. Lokalbefolkningen protesterte, og en av dem som drev kampen, var advokaten Zuzana Caputová. Da hun stilte til valg som president i Slovakia denne våren uten tidligere politisk erfaring, var det stort sett dette verden fikk vite om henne: At hun hadde kjempet og vunnet kampen mot det nye deponiet for giftig avfall i Pezinok.

Sambygdingen. Selv om motstanden mot søppelfyllingen var stor i Pezinok, var det få vanlige folk som knyttet Caputovás navn til denne kampen, forteller Marian, en middelaldrende kontordame fra Pezinok.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse