10:47 - 07. september 2019

Valg over vannet, en verden unna

Både Norge og Russland gjør klar for valg. Men der går grensen for samarbeid i nord.

– Vi merker ikke noe til den tilfrysingen her oppe, i folk-til-folk-samarbeidet.

Robert Jensen, ordfører i Vardø for Arbeiderpartiet, har tatt imot på sitt panelkledte kontor i Vardø. Han svarer som nær sagt alle du snakker med øst for Alta gjør: Russland er ikke fienden her.

E75. Kampen om demokratiet fra Vardø til Athen

Dette året har Morgenbladet kartlagt lovendringer som tar Europa i autoritær retning, i prosjektet «F-ordet». Men hvordan det er å leve med slike endringer, med presidenter og statsministere med slike tendenser?

Nå kjører Morgenbladets journalister Christian Belgaux, Hanne Østli Jakobsen og Maria Berg Reinertsen fra Vardø til Athen, langs Europavei 75. På veien skal vi innom Norge, Finland, Polen, Slovakia, Ungarn, Serbia, Nord-Makedonia og Hellas.

På Morgenbladet.no/E75 kan du følge alt vi gjør: Små glimt fra turen, større reportasjer og intervjuer, og alt imellom, fra landene der kampen om hvordan demokratiet skal se ut fremover, spilles ut.

Det har ikke vært helt lett å forklare hvorfor vi starter en «Tour de Antidemokratiske lovendringer» i Norge og Vardø. Hvor hardt antidemokratisk trykk er det i Norge? (Skjønt, svaret på det spørsmålet er kanskje noe annerledes for en finnmarking med hat i hjertet for regionreformen). Men nå som vi er her føles det riktig. Her begynner E75 – og vrir man blikket bare litt til venstre, ut over sjøen, skimter man noen lave fjell ute mot horisonten. Der er Russland.

Russland er blant landene med flest oppføringer i tabellen som Morgenbladet publiserte i mars i år, over lovendringer som trekker land i autoritær retning. Landets president Vladimir Putin har slått ned på både sivilsamfunn, opposisjonspartier og dommere de siste årene. Samtidig har forholdet fryst til internasjonalt – en rakettavtale fra den kalde krigens dager har brutt sammen og retorikken mellom Russland og Nato hardner til.

Det merker de lite til her oppe, sier altså Jensen. Det skal vi grave mer i senere. Men på mandag, tre dager fra nå, er det valg i Norge. Denne fredags ettermiddagen gjør de klart på Vardø rådhus: En av de ansatte ordner til inne i de tre avlukkene som er satt opp i glasshallen. Forhengene er på plass, mens hyllene for valglistene ennå er tomme. Jensen har stekt vafler til de ansatte i dag. Det gjør han gjerne hver uke, eller baker kake, men særlig nå: «De skriver jo så mye pent om meg på Facebook om dagene», smiler han.

30 kilometer unna (i luftlinje) er det samme prosedyre om bare to dager. Det er regionvalg i 16 russiske regioner, i Moskva har det vært store demonstrasjoner mot måten valget blir gjennomført på. Her oppe er det et ikke-tema. I det gode naboskapet over grensen kunne man kanskje samarbeide om slikt også - valgobservatører på besøk her, eller noen fra oss der borte?

– Nei. Nei, vi har ingenting med det, ingenting whatsoever, sier Jensen, som har vært ordfører i hjembyen sin i nesten nøyaktig fire år.

– Jeg har ikke hørt om det heller. Men jeg vet ikke om lokalvalg – om folket har så mye å si på. Han som er ordfører i Severomorsk har vært politisjef i Murmansk, han har jobbet i etterretningen der. Jeg tror ikke de velges av folket, for å si det sånn.

Den sittende guvernøren i Murmansk «ligger an til seier», melder The Independent Barents Observer. Valget avholdes søndag 8. september. En dag senere går vardøværingene til urnene.

E75 (Jules, lukket versjon)

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse