00:00 - 20. september 2019

– Skjerm kjernen

Når kommunene skal få bukt med ensomhet har det offentlige påtatt seg for mange oppgaver. – Skjerm kjernen, er budskapet fra Christine Meyer og Victor Norman i boken de har kalt Ikke for å konkurrere.

Varsku her! Ostehøvelen kutter ureflektert i både fett og kjøtt, sier Christine Meyer når vi snakker om avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen, hvor regjeringen kniper litt inn i alt som er av staten.

– Dere har vært høyt oppe i Høyre, både du og din ektemann og medforfatter Victor Norman, du som statssekretær og Norman som statsråd. Dessuten har du ledet Konkurransetilsynet. Likevel, boken heter «Ikke for å konkurrere». Hvorfor ikke konkurrere?

– Poenget er at når vi overlater oppgaver til det offentlige, er det fordi vi ikke ønsker at godene skal stykkes opp og selges i et marked. Da jeg var direktør i Konkurransetilsynet, var oppdraget at konkurransen skulle fungere, men ikke at Konkurransetilsynet skulle konkurrere med andre statlige etater eller med konkurransetilsyn ute i verden eller tjene penger på å bøtelegge bedriftene. Sånn er det med de fleste etater.

– Mens valgkampen ennå klinger i ørene, føler man seg som et medium for Bjørnar Moxnes og Rødt når man bedriver høytlesning fra boken deres: «Svaret på utfordringene i offentlig sektor må være noe annet og mer enn ostehøvelkutt, krav om ekstern inntjening og ureflektert anvendelse av metoder som er tjenlige i og for næringslivet.»

Annonse