00:00 - 13. september 2019

Sikkerhet i førersetet

Det profilerte mustasjemote- og angrepskrigsikonet John Bolton er avskjediget som nasjonal sikkerhetsrådgiver i USA. Hvem skal hoppe etter hvalrossen?

Rollen som nasjonal sikkerhetsrådgiver er en av de viktigste i Washington, med ansvar for både krig og diplomati. Det er derfor knyttet stor spenning til hvem som skal ta over for John Bolton, etter at han, ifølge amerikanske medier, har kranglet med president Donald Trump om man burde invitere Taliban til Camp David midt under markeringen av 11. september-angrepene.

I margen er kjent med at disse er de heteste kandidatene til å bli Trumps fjerde utnevnelse:

Trumps samlede utskifting av nære rådgivere er såpass omfattende at det begynner å bli litt få igjen å ta av. En mulighet er derfor å snu bunken, og begynne med laget som satte fra land i 2017. Her finnes det mange kjente og kjære fjes, som Steve Bannon og Sean Spicer.

Den tidligere basketballspilleren og romvesenentusiasten Dennis Rodman har solid erfaring fra diplomati med Nord-Korea, og ville, dersom han takker ja til jobben, bli blant de mest meritterte fagfolkene i Det hvite hus.

Norge skal ha spilt inn Ketil Solvik-Olsen som en mulig kandidat. Men ryktene sier at amerikansk etterretning er skeptisk til utlendinger som kommer til USA for å ta flysertifikat.

Rollen som nasjonal sikkerhetsrådgiver ble i presidentene Obama og Bush juniors dager bekledd av sterke kvinner, Condoleezza Rice og Susan Rice. En mulighet er derfor Anne Rice, forfatteren av The Vampire Chronicles, som ble filmatisert i En vampyrs bekjennelser (1994), med Tom Cruise som vampyren Lestat. Anne Rices bøker har også kommet ut som tegneserieroman – illustrert av en herr John Bolton. I margen har hverken fått bekreftet eller avkreftet at det er den samme John Bolton. Men det virker som et usannsynlig sammentreff.

Også en mulighet: Curt Rice.

En annen mulig kandidat er den greske gudinnen for strategi og krig, Athene. Hun er blitt løftet frem i offentligheten i det siste av den irske statsministeren Leo Varadkar, som lovet Storbritannias statsminister Boris Johnson at Irland skulle være «Athene til deres Herakles». Athene slo sin bror Herakles i svime slik at han skulle unngå å skade seg selv og andre mer enn han allerede hadde gjort, da han i et anfall av galskap drepte sin kone og barn. Dette er kompetanse som vil komme godt med i Det hvite hus.

Uansett utfall er det all grunn til å tro at den frie verden er i trygge, små hender.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse