00:00 - 27. september 2019

Ruspolitikken er en dyp ripe i bildet av Norge som et omsorgsfullt land, skriver Markus Slettholm.

Ruspolitikken oppnår det stikk motsatte av sin intensjon, skriver Markus Slettholm.

På vei til jobb går jeg ned Brugata på Grønland i Oslo. Utenfor 7-eleven, i gatens øvre del, samler deler av byens rusmiljø seg hver morgen, nesten alltid med en politibil innen øyesyn. Gatemiljøet, med sine tiggere, rusmisbrukere og andre løse fugler, er en integrert del av bybildet. De aller fleste morgener strener jeg forbi med tankene annensteds og øynene plantet trygt i mobilskjermen. Men iblant drar jeg kjensel på et ansikt.

Vi gikk nemlig i parallellklasse en gang i tiden, Frida og jeg. Nå går jeg rett forbi henne. Hva hendte etter vi gikk ut av ungdomsskolen og hvordan går det med henne?

Forrige uke ga hennes mor, Ane Ramm, ut boken Jeg skal passe på deg – en annerledes historie om rus som gir svar på noen av disse spørsmålene. Over 160 sider henvender hun seg til Frida og beretter om livet med en rusavhengig datter stadig på vei inn og ut av ulike institusjoner.

Annonse