Annonse
00:00 - 13. september 2019

Proteststemmene fra Nordkalotten

Langs det nordligste stykket av E75 fant vi vidder, endeløse skoger, og protester på alle kanter.

Mellom vidde og skog: Sett fra Finnmarks strekke av E75 er det lenger til Oslo enn til Russland. I kilometer, åpenbart, men også i hvem som er «oss».
Annonse

«SP NÆR FOLK». Bokstavene på høyballene var svære, men det gikk fort nedover E75. Så vi bråbremset, tok en kjapp u-sving for å dobbeltsjekke, og jo da, det var det som sto. En firkløver hadde de til og med fått med, disse lokale bøndene som gjerne lot forbipasserende vite hvem de stemmer på.

Det var søndag morgen, 24 timer til valget, og vi var ikke i Finnmark for å dekke det. Reinsdyr og «suicidale sauer» (mannen fra leiebilselskapets ord) vandret til stadighet ut på europaveien som hadde begynt et par mil bak oss, i Vardø.

E75 skal ta oss hele veien derfra til demokratiets vugge, i Athen. Eksperter og politikere bekymrer seg nemlig for demokratiske tilbakeslag i Europa – en rekke land har innført lover som for eksempel utfordrer rettsstaten eller begrenser minoriteters rettigheter. Ofte med stor støtte fra egen befolkning. Hvordan leves de endringene, undret vi, så nå er vi på langtur.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse