00:00 - 13. september 2019

Opprop fra Le Mondes journalister

Veiskille: Redaksjonslokalene i Le Monde tilbake i 2010 da avisen ble overtatt av tre investorer. Foto: Charles Platiau/Reuters/NTB scanpix

Journalistene i den franske avisen Le Monde går til et sjeldent skritt denne uken: Over en helside i avisen trykker de et innlegg hvor de krever at avisens eiere undertegner en avtale som garanterer deres redaksjonelle uavhengighet. 

Da avisen ble overtatt av tre eiere i 2010, inngikk de og redaksjonen en avtale om at redaksjonssiden skulle få en vetorett over nye aksjeeiere. Men da den tsjekkiske milliardæren Daniel Kretinsky overtok 49 prosent av aksjene i fjor høst, ble den såkalte uavhengighetsgruppen ikke informert. Denne gruppen har en liten aksjepost og består av journalister, andre ansatte, lesere og de opprinnelige grunnleggerne. Nå frykter avisens journalister for Le Mondes fremtid. «Ved å miste den økonomiske kontrollen over selskapet i 2010, har vi journalistene aldri gitt slipp på hverken vår uavhengighetskultur, etablert gjennom 75 års begivenhetsrik historie, eller vår evne til å mobilisere for å forsvare våre prinsipper og verdier», skriver journalistene, som peker på at det har vært forutsetningen for å drive maktkritikk og uavhengig journalistikk. «Dette er vår aller største verdi», heter det i oppropet, som er signert av 460 redaksjonelle medarbeidere i Le Monde, og også publisert på engelsk.   

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse