11:28 - 15. september 2019

Liberalerne i Czestochowa

I Czestochowa finner du ikonet Den svarte Madonna og pavestatuer i størrelse stor, større og størst.

Jasna Góra-klosteret i Czestochowa.

Klosteret Jasna Góra, i utkanten av byen Czestochowa huser ikonet Den svarte Madonna. Det er Polens mest populære pilegrimsmål. Likevel er det påfallende folketomt både på parkeringsplassen og på gangveien innenfor klostermurene. Menneskene er inne i kirken. Noen følger køen opp mot alteret og ikonet. Andre går frem og kneler, til de danner en liten gruppe på gulvet, menn og kvinner i alle aldere. Eldre mennesker i vindjakker, yngre som ser ut som de har kommet innom rett fra kontoret. Andre har funnet seg en plass på kirkebenkene eller i det tilstøtende kirkeskipet. En kvinne i lyseblå drakt, nonne eller novise, eller hva vet vi, kneler i forhallen. En kneler raskt på trappen opp til det vesle kapellet som er merket kun for bønn. Og slik gir tilbedelsen et preg av noe mer privat enn det som foregår under en vanlig gudstjeneste. Selv når en prest dukker opp og starter en messe foran ikonet fortsetter folk å komme, knele og gå som styrt av sine helt private klokker og forhold til det hellige.

Det første du ser når du kommer ut av kirken, er en stor plakett til minne om Lech Kaczynski. President Lech omkom i en flyulykke i 2010. Sammen med tvillingbroren Jaroslaw Kaczynski stiftet han Lov og rettferdighetspartiet (Pis) som styrer Polen i dag.

Czestochowa er en by full av paver. På parkeringsplassen utenfor kirken ruver en massiv pave. På torget luter Johannes Paul II. På et annet torg støtter han et massivt kors. Ved toppen av en bred aveny ser vi et spir i solnedgang. Hvordan er det å være ung i denne byen?

Klokken er halv syv. Hundeluftetimen. På benkene langs avenyen sitter unge og gamle mennesker. En gruppe unge menn kommer nedover avenyen med en enorm pakke mellom seg. Mateusz, Grzegorz og kameratene er 18 år, går på videregående og er på vei til bursdagsfest. – Skal dere stemme ved valget? – Ja. – Er det første gang? – Nei, jeg stemte ved Europavalget i vår også. – Hvem tror dere vinner? – Regjeringspartiet, dessverre. – Hvorfor dessverre? – De er ikke bra for økonomien. Vi vil leve i et land der økonomien er virkelig god og hvor vi ikke må betale for mye skatt for folk som ikke vil gjøre noe, bare ha penger.

Det er ikke den religiøse konservatismen til regjeringen de har et problem med, forklarer de, men den ansvarsløse økonomiske politikken. Partiet lokker folk til å stemme på seg med løfter om pensjon og barnetrygd. Og folk tenker ikke på at dette vil slå tilbake på dem selv i form av høyere skatter og priser. Mateusz siterer den tidligere britiske statsministeren Margareth Thatcher. – Det er ikke nøyaktig de samme ordene, men hun sa at hvis du kjøper folk med deres egne penger, vil du vinne hvert eneste valg, og jeg mener at det er det som skjer nå.

Dawid og Sylwia sitter på en benk. De er ikke et par, presiserer de. Det er han som fører ordet på engelsk. Han håper på endring i høstens valg, sier han. Landet trenger endring. Det er altfor konservativt. – Selv er jeg mer åpen og tolerant. – Bor du her? – Ja. – Tenker folk her som deg, er de også mer åpne og tolerante? – Nei, nei. Vi trenger mer tid, til å endre samfunnet.

 I en park, seks kilometer utenfor sentrum står enda en statue av Pave Johannes Paul II. Den hvite figuren rager opp over trærne. Han er ikke bare Czestochowas, men verdens største pave.

Det er et spenn her. Mellom denne offentlige manifestasjonen helt ute av proporsjoner og menneskene i kontortøy eller vindjakker som kom, knelte og gikk i klosterkirken noen timer tidligere. Et sted imellom finner vi salmen som var tekstet på en liten tv-skjerm på veggen foran den svarte Madonna, der bare kjente igjen noen få av ordene: «Polen vår nasjon».

E75 (Jules, lukket versjon)

E75

Dette året har Morgenbladet kartlagt lovendringer som tar Europa i autoritær retning, i prosjektet «F-ordet». Men hvordan det er å leve med slike endringer, med presidenter og statsministere med slike tendenser?

Denne septembermåneden kjører Morgenbladets journalister Christian Belgaux, Hanne Østli Jakobsen og Maria Berg Reinertsen fra Vardø til Athen, langs Europavei 75. På veien skal vi innom Norge, Finland, Polen, Slovakia, Ungarn, Serbia, Nord-Makedonia og Hellas.

På Morgenbladet.no/E75 kan du følge alt vi gjør: Små glimt fra turen, større reportasjer og intervjuer, og alt imellom, fra landene der kampen om hvordan demokratiet skal se ut fremover, spilles ut.

Prosjektet er finansiert med midler fra Fritt Ord.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse