Annonse
00:00 - 27. september 2019

– Jeg var fri i et land der veldig få var frie

Rósa Hodosán drev et illegalt forlag under kommunismen i Ungarn. Nå ser hun demokratiet gå i revers.

I et skap, i et hus, i en hage: I et gammelt skap, i et sekskantet hus, i en overgrodd hage, langt inne i en smal villavei utenfor Budapest har Rósa Hodosán samlet de illegale avisene og bøkene hun var forlegger for i Ungarn under kommunisttiden.
Annonse

Fra et brunt skap av den borgerlig spisestueaktige typen som vanligvis inneholder tungt servise, laster Rósa Hodosán ut årganger med illegale aviser. Morgenbladet følger kampen om demokratiet langs Europavei 75 fra Vardø til Athen. Vi har tatt en avstikker til historien og til et hvitt murhus i en smal villavei utkanten av Budapest. For her bor damen som i åtte år fôret både ungarere og vestlige støttespillere med informasjon om demokratikampen bak jernteppet.

Rósa Hodosán var først illegal forlegger, dernest en av få kvinnelige parlamentarikere i Ungarns første parlament etter kommunismens fall.

Snakkeluken. Tittelen på en av avisene Hodosán henter frem fra skapet, er Beszelö.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse