Annonse
13:21 - 13. september 2019

Jakten på makten

I Warszawa er maktens arkitektur romersøyler, kupler og rytterstatuer. Selve makten er et annet sted.

Foran presidentpalasset i Praha står en minnetavle over Lech Kaczynski, den polske presidenten som omkom i en flyulykke i 2010. Tvillingbroren hans, Jaroslaw Kaczynski er i dag polens mektigste mann, men du finner ham ikke her.
Annonse

Vi starter foran parlamentet, Sejm på polsk. Skimter kuppelen så vidt. Bak en bom, over noen buskete bartrær og gjennom en park. Men vi får ikke komme inn. «Oktober», sier damen i disken, da har de ledig plass på omvisning.

Uansett har parlamentarikerne ferie nå, det er uventet tidlig. Tirsdag stemte regjeringspartiene for å gi alle parlamentarikerne fri til valget er over i oktober og samtidig forlenge sesjonen. Slik får dagens parlamentarikere møtes igjen og lage lover i noen dager etter at valgresultatet er klart.

Opposisjonen frykter at regjeringspartiet Partiet for lov og rettferdighet (PiS) på den måten kan sikre seg mot et mulig valgnederlag. De kan bruke de siste dagene av sesjonen etter et eventuelt valgnederlag til å overføre makt til presidenten. Så det er til presidentpalasset vi må.

Annonse