09:45 - 25. september 2019

Hvordan sier man «min fiendes fiende er min venn» på ungarsk?

Péter Jakab er helten i et nytt mobilspill i Ungarn, og det nye fjeset til det tidligere ultranasjonalistpartiet Jobbik. Bør man tro på snuoperasjonen?

Jobbik-rally i Kecskemét, Ungarn: Péter Jakab er parlamentarisk leder – og kandidat til ledervervet – for partiet Jobbik, og i oktober er det lokalvalg i Ungarn.Partiet forsøker å endre image fra høyrenasjonalistisk til et folkeparti, vil velgerne deres la seg overbevise?

– Jeg er ikke så god på dette, særlig ikke når folk ser på meg!

Enikő Molnár ler og trykker febrilsk på telefonen, den lille figuren på skjermen hopper og spretter. Det skumrer på torget i Kecskemét, Ungarns åttende største by, men det er fortsatt varmt og praten summer rundt henne. Noen meter unna står et lite dusin menn i dyp diskusjon med sjefen hennes, Péter Jakab.

Jakab er parlamentarisk leder – og kandidat til ledervervet – for partiet Jobbik, og i oktober er det lokalvalg i Ungarn. Dermed er Jakab på velgerturné. Men han er også på Enikő Molnárs skjerm. Det er han som er «Mario» i mobilspillet – der målet er å samle pakker med ukokt pasta. Plutselig dukker en slik opp, Molnár styrer «sjefen» målrettet.

Annonse