13:55 - 16. september 2019

Førstefeministen trer av

Margot Wallström går av som utenriksminister, men Sveriges feministiske utenrikspolitikk vil leve videre.

Siste opptreden: Studentene ved Internasjonale studier på Universitetet i Oslo fikk på kort varsel i oppdrag å arrangere et møte med Sveriges utenriksminister Margot Wallström. Det ble hennes siste offentlige opptreden som frontfigur for den nå verdensberømte feministiske utenrikspolitikken. 

«Vi har virkelig gjort en forskjell. Vi har etablert et begrep som er kjent over hele verden. Hvor man enn reiser, spør de om den feministiske utenrikspolitikken.»

Margot Wallström sitter i det svenske huset i Oslo og oppsummerer fem år som spydspiss for Sveriges feministiske utenrikspolitikk. Hun har nettopp snakket til et fullsatt auditorium ved Universitetet i Oslo om tre urovekkende trender i internasjonal politikk, og skal snart formelt åpne dørene for Sveriges nye ambassade i Norge. Besøket i Oslo blir hennes siste reise som utenriksminister og intervjuet med Morgenbladet blir det siste som ansvarlig statsråd. Dagen etter tvitrer hun at hun går av som utenriksminister.

– Jeg gjør det av hensyn til familien, ikke i protest. Jeg gjør det fordi jeg vil være mer sammen med min mann, mine barn og mine barnebarn, sier Wallström til Dagens Nyheter. I slutten av september fyller veteranen 65 år. Som utenriksminister har hun markert seg med krasse uttalelser om menneskerettighetsbrudd i flere land, men også med kreativt diplomati overfor Nord-Korea. Når Wallström nå gir seg, mister statsminister Stefan Löfven sin mest profilerte og mest kontroversielle statsråd. Tirsdag utnevnte han Ann Linde, tidligere statsråd for utenrikshandel og Norden, til ny utenriksminister. 

Annonse