09:00 - 06. september 2019

E75, en ikke spesielt strak vei

Følg Morgenbladet fra Vardø til Athen.

Høyesterettsdommere som må godkjennes av regjeringen. Frivillige organisasjoner som får ekstraskatter fordi de jobber med ting styresmaktene ikke liker. Endrede valgrutiner som skal holde de allerede valgte ved makten. Dette året har Morgenbladet kartlagt slike lovendringer, som er i ferd med å endre Europa i anti-demokratisk retning, i et prosjekt vi kalte «F-ordet». Det var ikke rent lite, viste oversikten vi laget den gangen. Men – og så da? En tabell i en avis gir begrenset innsikt i hvordan det er å leve med en president med illiberale tendenser. Særlig om du er enig med presidenten, som mange med-europeere jo er. Dermed gikk vi til kartet, og til virkeligheten.

Europavei 75 strekker seg fra nord til syd på kontinentet. Veien begynner i Vardø, i skyggen av Russland, og slynger seg nedover Finland, Polen, Slovakia, Ungarn, Serbia, Nord-Makedonia og til Hellas. En rekke av disse landene dukket opp i vårens kartlegginger, og dermed er E75 ledestjerne for reisen som begynner i dag: De neste tre ukene er Morgenbladets journalister Christian Belgaux, Hanne Østli Jakobsen og Maria Berg Reinertsen på veien, med bil og buss (og bitte litt fly, dessverre) fra Vardø til Athen. Turen kan du følge på Morgenbladet.no/E75 - der vi rapporterer med små glimt, store reportasjer og alt imellom, fra landene der kampen om hvordan demokratiet skal se ut fremover, spilles ut.

E75 (Jules, lukket versjon)

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
E75
Annonse