Annonse
00:00 - 06. september 2019

Dritten i demokratiet

Hva gjør vi som nasjon når utedoen er full? To råskinn fra Møre kniver om å få kontrakten på håndtering av Norges giftige avfall, mens folk lokalt mener demokratiet blir overkjørt dersom giften deponeres hos dem. 

Hit, men ikke høyere: Idyllen Langøya utenfor Holmestrand er hul og Norge har i 25 år behandlet og lagret sitt farlige avfall her. Alternativet var Hjerkinn på Dovre. Om fem år er det fullt på Langøya. Det ser ikke fullt ut på bildet, men det er ikke lov å fylle opp høyere enn til kote null, altså havoverflaten. Mange husker den varme augustdagen i 1998 da makrellfiskere varslet om en gul giftsky som steg opp herfra og drev inn Oslofjorden. Ellers har det gått bra.
Annonse

«Kom gjerne i båt, vi fyller havna, solid høyttaleranlegg», lokket aksjonistene med i Porsgrunn. Fra andre kanten av landet, fra Molde, lød ropet: «Kom til hotell Seilet, folkemøte om giftdeponi ved fjorden!» Møtet i Molde var onsdag denne uken, samlingen i Porsgrunn havn torsdag. Begge steder er lokaliseringen av det norske deponiet for farlig avfall blitt valgkampsak. 
 

Sende det til Afrika?Begge steder mener de at lokaldemokratiet overkjøres dersom miljøministeren peker på gruver og fjellhaller i akkurat deres nabolag som mest egnet. Ikke til å undres over. Men hva skal vi mene om det, vi som hverken bor i Brevik i Telemark eller på Møre? 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse