00:00 - 20. september 2019

Det er lite sannsynlig at regjeringspartiene holder sammen helt til neste valg, skriver Aslak Bonde.

Det er lite sannsynlig at regjeringen holder helt til neste valg, skriver Aslak Bonde.

De relativt få regjeringskrisene i nyere tid er alle blitt varslet av en eller flere nesten-kriser noen måneder før. Når dagens regjering holdt på å bryte sammen i valgkampen på grunn av bompengestrid, og når den denne uken splittes av en strid om bruken av ordet «snikislamisering» og begrepet «brun propaganda», er det lett å anta at den virkelige krisen kommer ganske snart. Erna Solberg holder nok nyttårstalen, men det kan like godt være som leder for en ren Høyre-regjering som for dagens firepartikoalisjon.

Dette skrives vel vitende om at Erna Solberg samler på slike spådommer og har stor glede av å plukke dem frem etter en viss tid for å kunne påpeke at de såkalte politiske ekspertene stort sett tar feil. De undervurderer hvor sterkt fellesskap det er mellom de fire regjeringspartiene. Beskjedenhet forbyr henne å påpeke at også hennes enorme vilje og evne til å holde den såkalt borgerlige blokken samlet er blitt undervurdert.

Kanskje gjelder det også nå. Men det har skjedd så mye i politikken den siste halvannen måneden at det i hvert fall kan fastslås at sannsynligheten for regjeringskrise har økt med mange titalls prosentpoeng. Om det blir kollaps, er det ganske sikkert Venstre og/eller Frp som får skylden. Men det kan hende at det blir Høyre som utløser krisen.

Annonse