16:43 - 10. september 2019

Den lange kvelden

Ulf Novsett er klar. Han har vært Høyre-medlem i 30 år og kom tidlig på valgvaken i Oslos nyeste hotell i Bjørvika.  På de tre foregående valgvakene har det vært fullt hus og stormende jubel. I år så det mindre lovende ut. Meningsmålingene den siste uken var fallende. 

Og de traff – nesten. Unge Høyre, med fungerende leder Daniel Skjevik-Aasberg i midten, sa at de var forberedt på resultater under 20 prosent, men da de så 19-tallet på skjermen gikk det ikke bare opp for dem at det ville bli det tredje dårligste resultatet i nyere tid. Det innebar også at de måtte si farvel til ambisjonen om å hente tilbake makten i noen av de største kommunene. Og det gjelder selv om resultatet tipper over 20-prosentgrensen i løpet av kvelden.
På Bristol hotell i Oslo har de fortsatt pianist spillende i bibliotekbaren, og i det moderne forsamlingslokalet har de beholdt lysekronene. Rammen var satt for fest, men de følte ikke for å feste i Fremskrittspartiet. For tredje lokalvalg på rad sank oppslutningen for partiet som helhet. I Oslo viste det seg bare å være 5,3 prosent av velgerne som ønsket Frp-politikk.
Frp-statsrådene Ingvild Smines Tybring-Gjedde og Jøran Kallmyr har sett stusslige-tall på TV-skjermen, men det er mange lokale resultater å sjekke. På nettsidene til Valgdirektoratet ligger det blant annet en rekke gode Frp-resultater fra Møre og Romsdal. Totalt i fylket ble oppslutningen 13.4 prosent.
Ville de unge klimabevisste velgerne huske å stemme? Det var et av spørsmålene som ble stilt da MdG’erne samlet seg på Sentralen. Tidligere har valgkveldene vært skuffende fordi meningsmålingene har vist en større oppslutning enn det valget faktisk ga. Spesielt de som skal stemme for annen gang har hatt en vane med å glemme eller å droppe turen til valglokalet.
Men i år stemte de. Toppkandidaten i Viken, Kristoffer Robin Haug, hadde en lett jobb som oppvarmer for partiets to nasjonale talspersoner. Oslo-resultatet ble fantastisk, men også i det nye storfylket Viken gjorde partiet det bra. Ambisjonen nå er å få ansvar for samferdselspolitikken i Viken, da kan MDG få full kontroll på Ruter og enda litt mer innflytelse i styringsgruppen for Oslo-pakkene. Stikkord her er: E 18 vest for Oslo.
Valgvakene går mot slutten. Nå går partitoppene mot Stortinget for å oppsummere. Selv med litt regn i luften, satser de fleste på å gå. Mangel på søvn kompenseres med noen små doser frisk luft.
Hvor trygt sitter du? Hvilken ansvar har du? Skal du evaluere din egen stilling? Jonas Gahr Støre er definitiv den mest journalist-omsvermede etter at partiet har gått tilbake med mer enn åtte prosent.
Når partilederne kommer til Stortingets vandrehall, blir de tatt bort fra alle journalistene og bak et sperretau. De skal få ro til å forberede den første debatten der valgresultatet skal analyseres. Og når det ikke er noen politikere å intervjue kan også VG-TV ta pause. 
Under Jonas Gahr Støres ledelse har partiet nå tapt to valg på rad. Men fortsatt stemmer hver fjerde velger på Arbeiderpartiet. Ap-lederen er fast bestemt på ikke å gi seg. Nå retter han oppmerksomheten mot neste mål – stortingsvalget 2021.
Der er noen som alltid er der. Regjeringens sjåfører satt utenfor partihovedkvarter og valgvakelokaler hele kvelden. Noen av statsrådene får ikke lov til at gå, og bilene må uansett være der når de skal hjem og sove. Denne kvelden kom de ut av Stortinget litt etter klokken ett. 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse