00:00 - 20. september 2019

Demokrati på overflaten. Rapport fra en roadtrip.

 I Warszawa holder eldre demokratiaktivister motet oppe med myke drops, men langs E75 er det ellers motløsheten som regjerer.

Familiegudstjeneste: Søndag morgen i Žilina i Slovakia. Korgutten har hettegenserhetten på utsiden av kappen. Kirken er stappfull. Snart skal ungene opp til alteret til en uformell sesjon der de snakker om jomfru Maria, sykler og mødrene sine.

Hver kveld klokken halv åtte samles en liten gruppe demonstranter utenfor den polske stats-tv-stasjonen i Warszawa. De protesterer mot at regjeringen har tatt stadig større kontroll over mediene og bruker dem til å fremme sin egen propaganda. Mens nyhetene sendes direkte inne fra tv-studioet, går demonstrantene rolig frem og tilbake mens de spiller kjenningsmelodien til tv-kanalen fra sovjettiden. Melodivalget er ironisk. De fleste demonstrantene er godt voksne mennesker, de husker sovjettiden og vil ikke tilbake. Etter demonstrasjonen byr de rundt to små plastposer med myke drops og karameller.

De omkring tretti demonstrantene er det eneste synlige tegnet på den kampen som i dag foregår om Polens demokrati.

Ellers er det lite som umiddelbart tyder på at rettsstaten er truet. Ved foten av Kulturpalasset, en gave fra Stalin som kombinerer arkitektoniske statsmaktdemonstrasjoner som romersøyler og gotiske spir med sentimental sovjetisk brutalisme, ligger en vinbar der urbane polakker fritt og høyt kritiserer hvor håpløs regjeringen er, slik folk gjør Europa rundt. Det er ikke slik vi har lært at demokrati i forvitring skal se ut.

Annonse