00:00 - 06. september 2019

Bompengevalgkampen gir et valg som får klima, distrikt eller protest som merkelapp, skriver Aslak Bonde.

Bompengkampen gir valget klima, distrikt eller protest som merkelapp, skriver Aslak Bonde.

Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) gjør seg klar til partilederdebatt på TV 2. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

Valgkampen 2019 vil utvilsomt gå over i historien med kjennetegnet «bompenge» foran seg. Regjeringspartienes interne dragkamper var så dramatiske at de fullstendig dominerte to av de siste fire valgkampukene. Diskusjonen om bompenger førte til at valgkampen fikk en dynamikk og dagsorden som ingen hadde forutsett.

En av konsekvensene blir at det kommer bompengemotstandere inn i en rekke kommunestyrer og fylkesting og at et rent énsaksparti kommer til å gjøre det bedre enn noen gang tidligere. Trolig gjør FNB (Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger) også et langt bedre valg enn det ville ha gjort, dersom Erna Solberg hadde ryddet unna de interne bompengekonfliktene før sommerferien.

Likevel tyder det meste på at det er andre ting det vil bli snakket om etter at valgresultatet er klart mandag kveld. Det er bare noen titalls bompengemotstandere som kommer til å bli valgt inn i kommune- og fylkesstyrer. Erfaringen er også at partier som konsentrerer seg om én sak, blir døgnfluer. Det er langt mer sannsynlig at valget i 2019 kan ende opp med klima som merkelapp, eller distrikt, eller kanskje det blir riktigst å snakke om protest og valget da kjempene falt.

Annonse