00:00 - 02. august 2019

WannaCry-helten ute av fengsel

En 22-åring stoppet det som kunne blitt verdens dyreste hackerangrep, men ble selv arrestert av FBI

Virus, svette og tårer: Marcus Hutchins er en fri mann, og kan igjen vandre på britiske strender og kjempe mot virus på internettets åser. Dette bildet er fra 2017. Foto: Bloomberg / Getty Images

Løsepengeviruset WannaCry ble sluppet løs i mai 2017. På kort tid lammet det kritiske datasystemer. 16 britiske sykehus gikk offline, akuttpasienter ble avvist. Det var bare begynnelsen. Viruset krypterte alle filene på datamaskinene, og spredte seg videre som en gressbrann. Selv om Microsoft sendte ut en nødoppdatering som tettet hullet dagen etterpå, ville det ta tid – for lang tid – før oppdateringen nådde ut.

WannaCry hadde et enormt potensial. Det utnyttet «EternalBlue», en svakhet på Windows-datamaskiner som den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde oppdaget, men holdt hemmelig. Noen måneder tidligere hadde de forlagt koden til svakheten, og den ble lekket. Flere generasjoner av Windows hadde svakheten.

Amerikanske og britiske myndigheter skulle flere måneder senere erklære at de tekniske sporene pekte mot hackergruppen Lazarus – altså Nord-Korea.

Annonse