Annonse
00:00 - 30. august 2019

Valgkampene preges av at lokalpolitikerne er amatører, mens kommunene de skal styre er proffe, skriver Aslak Bonde.

Lokalpolitikerne er amatører, mens kommunene de skal styre, er proffe, skriver Aslak Bonde.

Lokalpolitikk: Bildet viser Balestrand kommunestyre anno 2015. Kommunepolitikerne, med ordfører Harald Offerdal (Ap) i front, poserer i anledning et fotoprosjekt om alle kommunestyrer i Hordaland og Sogn og Fjordane. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen / Bergens Tidende / NTB scanpix
Annonse

I alle lokalvalg er oppfordringen til pressen den samme: Glem rikspolitikerne, kom dere ut i landet og rapporter om alle de valgkampene der det faktisk avgjøres hvem som skal styre kommuner og regioner i de neste fire årene. Og det er mye spennende der ute: Beinharde konflikter om veier og skolebygg, påstander om maktarroganse og korrupsjon, og tøffe oppgjør om eiendomsskatt og private velferdstilbydere.

Likevel. De aller fleste valgkampfeidene i kommunene er preget av uklare skillelinjer, kollegialitet mellom de ulike partienes representanter og ikke minst: avmakt. Det finnes ikke den kommune hvor ikke budsjettrammene oppleves som for stramme. Politikere i alle partier vil så gjerne styrke grunnbemanningen på sykehjem og i barnehage, de synes det er ekstremt viktig å gi litt mer penger til alt som kan forebygge sykdom og utenforskap. De vet jo at litt ekstra satsing på forebygging i dag kan gi store innsparinger for kommunen mange år frem i tid. Men de får det ikke til. Rådmannen har sagt at et valgkampløfte i dag må finansieres med kutt i noe annet når budsjettet skal salderes etter valget.

Da er det vel slik. Lokalpolitikere flest er amatører. De har hverken tid eller kunnskap nok til å stille mer enn forsiktige spørsmål om de økonomiske beregningene som er gjort av administrasjonen. Amatørbegrepet er i mange sammenhenger negativt ladet, men i denne sammenheng dreier det seg utelukkende om at politikk for de fleste ikke er en profesjon. De har andre jobber og driver med politikk på fritiden.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse