18:44 - 06. august 2019

USA i sort og hvitt

Hva skyldes de mange massedrapene i USA? Svarene følger parti-skillelinjene. 

Minneseremoni: Nasjonalsangen blir spilt under en seremoni til minne om Javier Amir Rodriguez, en elev ved Horizon High School i Texas som ble drept i angrepet på et Walmart supermarked i grensebyen El Paso lørdag 3. august. Foto: Mario Tama/Getty Images

«Dette er folk som er veldig alvorlig psykisk syke», fastslo president Donald Trump da han søndag kveld hadde revet seg løs fra golfbanen og endelig kommenterte massedrapene i Texas og Ohio foran en gruppe journalister. Presidentfruen Melania sto ved siden av ham, med øynene dekket av store solbriller. Scenen var absurd: Verdens mektigste mann diagnostiserte to drapsmenn uten det ringeste kjennskap til deres mentale helse, supplert av en saltstøtte bak store, mørke briller.

Dagen etter utdypet Trump diagnosen med å si at drapsmennene var mentalt syke monstre. Han tilføyde at «grusomme og uhyggelige videospill» var skyld i de mange massedrapene i USA. Så viste Trump til at den 21 år gamle drapsmannen angivelig publiserte en tekst rett før angrepet i El Paso «fullt av rasistisk hat». «Vår nasjon må med én stemme fordømme rasisme, intoleranse og hvitt overherredømme. Disse mørke ideologiene må beseires», sa Trump.

Fra hans politiske motstandere ljomet anklagene tilbake. De demokratiske presidentkandidatene Kamala Harris og Beto O’Rourke kalte Trump en rasist, mens kandidaten Bernie Sanders oppfordret Trump til å slutte med sin hatefulle retorikk mot innvandring, som han mener fører til at noen utfører forferdelige handlinger. The Washington Post roste Trump på lederplass for å si at «hat forkvakler sinnet, river i stykker hjertet og fortærer sjelen». Men avisen tilføyde: «Dessverre har Trump i mange år hensynsløst brukt rasisme, intoleranse og hat, i kodet versjon eller i direkte tale.» Presidentens ord har konsekvenser, fastslo avisen mandag.

Annonse