00:00 - 09. august 2019

Tilbake til fargekartet

400 år etter at de første afrikanerne gikk i land i Amerika, er det den hvite hudfargens tur på tiltalebenken.

Et spørsmål om farge: Hvite mennesker tenker ikke på seg selv som hvite, og tenker ikke på seg selv som innhyllet i et system som promoterer og støtter dem, sier Claudia Rankine.

– Det er stor forskjell på en person som uoppmerksomt signaliserer til deg gjennom språk at de ikke anser deg for å være menneskelig, og en person som griper et automatvåpen og skyter folk. Men under ligger den samme forestillingen. Derfor tror jeg det finnes en forbindelse mellom disse to.

Claudia Rankine, professor i poesi ved Yale University og et av de største navnene i amerikansk samtidslitteratur, snakker om masseskytingene i El Paso og Dayton forrige helg. 

Aller mest kjent er hun for diktboken Citizen: An American Lyric, som ble en umiddelbar bestselger da den kom ut i 2014. Siden har hun også utgitt et skuespill, The White Card. I slutten av august kommer hun til Litteraturhuset i Oslo for å delta i et større program om rasisme og privilegier.

Annonse