00:00 - 02. august 2019

Skamdalejournalistikk

Den nye sesongen av skam holder høyt nivå.

I hetebølgens vold: Bør vi skamme oss eller sole oss? Bildet er fra Margate, England i en mindre værskambefengt tid, nærmere bestemt august 1971. Foto: Daily Express / Getty Images

Etter at den profilerte Miljøpartiet De Grønne-politikeren Eivind Trædal skrev om sammenhengen mellom hetebølge og klimaendringer på Facebook, lagde NRK en rekke saker om «værskam». De lagde også facebookinnlegg, for det er i samfunnets interesse at rikskringkastingen får klikk og oppmerksomhet om de viktige temaene som står på spill i vår tid. «Føler du værskam eller nyter du godværet?», skrev de, ledsaget av stupende jente i bikini.

Her er det på sin plass med litt kritikk av NRK: Det hadde åpenbart gitt flere klikk, og vært mer relevant, med et bikinibilde av Skam-Noora.

Enkelte hårsåre forståsegpåere, blant annet Trædal, reagerte på at ingen, heri medregnet ham selv, egentlig hadde brukt ordet ‘værskam’. Eller ordet ‘skam’, for å være pinlig nøyaktig. Eller antydet at noen burde skamme seg. Eller at de ikke skulle glede seg over været, selv om de innerst inne skammet seg. Ifølge dette gammeldagse synet på journalistikk burde journalister ringe for å finne ut om noen faktisk mener X før de lager artikler om hvor dumt det er å mene X. Med den holdningen blir det skammelig lite likes å få.

Annonse