00:00 - 23. august 2019

Regjeringskrisen viser at det politiske spillet er viktigere enn kampsakene, skriver Aslak Bonde.

Regjeringskrisen viser at det politiske spillet er viktigere enn kampsakene, skriver Aslak Bonde.

I uken der politisk interesserte nordmenn rister oppgitt på hodet over enda et nytt regjeringskaos i Italia, kunne den norske regjeringen overgå italienerne i spill og taktikkeri. Selv i det politisk urolige Europa hender det ikke at regjeringer bryter sammen bare noen uker før et valg, slik det hele denne uken har vært en reell fare for her.

Ettersom spillet mellom regjeringspartiene, mellom Siv Jensen og Trine Skei Grande, er blitt stadig mer intenst og dominerende i mediedekningen, er tusener av valgkampmedarbeidere landet rundt blitt stadig mer irriterte. De har i lang tid planlagt valgkamp om skole, eldreomsorg og lokale stridssaker, men må i stedet svare på spørsmål om bompenger, nullvekstmål og regjeringssamarbeid. De aller fleste er enige om at regjeringspartiene den siste uken har gitt et godt bidrag til økt politikerforakt.

Det har de nok. Det er underlig at Erna Solberg ikke forlangte en løsning på bompengestriden før sommerferien. Det virker heller ikke statsministeraktig å si til mediene at to av de andre partilederne i regjeringen sier «mye rart» og «har skjulte agendaer». Samtidig er spill faktisk en nødvendig del av politikken. I tider der det spilles ekstra mye og intenst ligger det alltid beinharde politiske realiteter bak, og spillet kommer gjerne i forkant av store politiske endringer. Det som skjer nå, er at klimaspørsmålet er i ferd med å bli en sentral skillelinje i politikken, og at det tradisjonelle skillet mellom høyre og venstre blir mindre viktig. Det igjen kan få betydning for ordfører- og regjeringskonstellasjoner, og endre partienes politikk.

Annonse