15:15 - 09. august 2019

– Også politikere og næringslivsfolk engasjerer nettroll

Lokale oligarker styrer stadig flere medier, og falske nyheter florerer. De få som bedriver seriøs journalistikk, snakker ut i natten, forteller Galya Prokopieva.

Mørkt medielandskap: Redaktør Galya Prokopieva og redaksjonen i nyhetsmagasinet Kapital i Sofia, må stadig leve med trusler. Christian Belgaux

«Du skal kommentere på internasjonale nyheter, og sette USA i et negativt lys.» «Bruk proxyserver», og «du får betalt for 50 poster per dag.»

Ved en glipp ble oppdragsgiverens instruksjoner vedlagt i en melding fra et nettroll på avisen Dnes sitt nettsted, etter at vedkommende hadde fyrt av en harang mot USAs angivelige innblanding i Venezuela. Men i Bulgaria var det ingen som reagerte med sjokk eller vantro på denne avslørende feilpostingen. En forskningsrapport fant en sekstendobling av euroskeptisk og russlandsvennlig propaganda i landet bare mellom 2013 og 2016, i alt 3000 artikler, med budskap som «Vestens undergang», «Russland reiser seg», eller «Elitene selger Bulgaria»

– Det er ofte vanskelig å konkludere med at det står direkte russiske interesser bak, forteller Galya Prokopieva, redaktør i det uavhengige nyhetsmagasinet Kapital. 

Annonse