00:00 - 16. august 2019

Nyvalgets kvaler

Matteo Salvini håpet en overraskende manøver i sommervarmen skulle gi ham all makt. Det ble vanskeligere enn forventet, skriver Simen Ekern.

Maktlysten: Matteo Salvini under en tale 7. august, samme uke som pave Frans i et intervju advarte mot dem som snakker om «mitt land først». Foto: Antonio Masiello/Getty Images

Matteo Salvini smiler og peker rett inn i kamera. Han har åpen, hvit skjorte, og en sølv-pin i venstre jakkeslag – det er det tradisjonelle symbolet for partiet lega, med en kriger som står klar med sverd og skjold. «Salvini som statsminister», står det skrevet, med hvite bokstaver mot en bekymringsløs, blå himmel-bakgrunn. Under kan man lese det nye kampropet Salvini har valgt seg: «La oss ta tilbake vårt Italia. Er du med?» Europas mest markante nasjonalpopulistiske politiker de siste månedene har hatt sin nye valgplakat klar i flere dager, selv om det fortsatt både er høyst usikkert om det blir nyvvalg i Italia, og når det eventuelt blir.

Slagordet Salvini fronter nå, er til forveksling likt det vi husker fra brexit-kampanjen: Noen må ta tilbake kontrollen over landet. Det virker kanskje underlig at en sittende innenriksminister mener det er på tide å ta tilbake landet. Etter at han dannet verdens første populistiske storkoalisjon i fjor vår, har det vært Salvini som har lagt føringene for politikken i landet. Men det er vanskelig å sitte i koalisjon når man synes man har alle de beste svarene selv. Hadde det ikke vært bedre å bestemme alt på egen hånd?

Riktignok har Matteo Salvini lykkes i det som nok var den opprinnelige planen: Å marginalisere de ustrukturerte regjeringspartnerne i Femstjernersbevegelsen. Bevegelsen, som hentet sin opprinnelige kraft i harmen og vreden den etablerte politikerklassen vakte i store deler av Italias befolkning, har merket hvor vrient det kan være å holde det man lover før et valg. Særlig når løftene er kompliserte og langsiktige. Den unge partilederen Luigi Di Maio har fremstått som en lettvekter i de interne regjeringsdiskusjonene. 

Annonse