00:00 - 16. august 2019

Menn som hater kvinner stadig sterkere

En analyse av den såkalte mannosfæren tyder på at kvinnehatet på nett blir mer intenst.

Også mannen som tok ni menneskeliv i Ohio for to uker siden drepte sin søster i angrepet. Her fra en av begravelsene etter angrepet. Foto: Jahi Chikwendiu / The Washington Post / Getty Images

Ingen vet ennå hvorfor Johanne Zhangjia Ihle Hansen, stesøsteren til den terrorsiktede bærumsmannen Philip Manshaus, måtte bøte med livet før han tok seg inn i al-Noor-moskeen og begynte å skyte. Søsterdrapet ser likevel ut til å inngå i et mønster.

Også mannen som tok ni menneskeliv i Dayton i delstaten Ohio for to uker siden drepte sin søster i angrepet. Nesten seks av ti amerikanske massedrapsmenn dreper noen i sin nærmeste familie i samme handling, ifølge en sammenstilling fra USA – og ofrene er som regel kvinner. Koner, kjærester, ekser, søstre, mødre.

– Jeg ser på forbindelser mellom hvite nasjonalister i USA og i Europa, og har fulgt høyreekstreme nettsamfunn tett siden terroraksjonen i Christchurch i mars. Og det vi ser er, interseksjonelle fiendebilder – både kritikk av migranter og minoriteter, og kvinnefiendtlige tråder, forteller Cathrine Moe Thorleifsson ved forskningssenteret C-Rex i Oslo.

Annonse