Annonse
00:00 - 23. august 2019

Landhandel og okkupasjon

Donald Trump var om ikke annet villig til å betale for Grønland. Norge bare tok seg til rette.

Transaksjon i nord: USA kjøpte Alaska fra Russland i 1867. Samme år malte tysk-amerikanske Emanuel Leutze bildet Signing of the Alaska Treaty. Til venstre i bildet sitter amerikanernes utenriksminister William Seward, mens den russiske diplomaten Eduard de Stoeckl står med en hånd på globusen. Foto: Wikimedia / Offentlig eie
Annonse

Sist USA ville kjøpe øyer av Danmark, lyktes de først på tredje forsøk. Begrunnelsen for kjøpet av Alaska i sin tid, var forresten ikke så lite trumpsk. Men den norske okkupasjonen av Grønland, den ligner ingenting. Sånn er det å ha 200 årganger i hyllene. Vi sitter her, patter på våre piper, strekker ut armen etter 1867, 1917 og 1931, og sier hm.

Kontrollen over Stillehavet. Skildringen av «den formelle overdragelse av det Russiske Amerika til De forenede Staters regjering» kommer i Morgenbladet 7. desember 1867, nesten en måned etter seremonien oppe i Alaska, og baser seg på en reportasje i New York Herald. Det hele foregikk i Novo Arkhangelsk, som var det russiske navnet på Sitka og som i dag utgjør Alaskas tredje største by.

Den amerikanske interessen for territoriet skyldes blant annet «gunstige beretninger» som den amerikanske utenriksministeren fikk av en Edward McCook, «som i mange år har ferdes i havnerne omkring russisk Amerika og på de tilhørene Øer». Skogene gir et utømmelig forråd av godt skipstømmer, skrev McCook. Kull finnes i overflod, kobber også, og «her går sagn om at der også skal være guldminer». Sagnet viste seg jo å holde stikk, for tretti år senere kom gullrushet til Klondyke og videre inn i Alaska. «Derimod skildres de indfødte som en krigersk og forræderisk race, der er fortrolig med ildvaabnenes brug og let kan blive farlig for kolonistere», advarte Mc Cook, men sluttet sin innberetning med et håp som dagens amerikanske president ville ha delt: «… at der her ved det stille havs kyst efterhaanden vil opvoxe en nordamerikansk koffardi- og krigsflaade, der bemæktiger sig hele handelen mellem de amerikanske stater og China, og saaledes kommer til at beherske det stille hav, i hele dets udstrækning.»

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse