Annonse
13:53 - 19. august 2019

Krisen i regjeringen kan vare helt til Høyre begynner å blø på meningsmålingene, skriver Aslak Bonde.

Krisen i regjeringen kan vare helt til Høyre begynner å blø på meningsmålingene, skriver Aslak Bonde.

Statsminister Erna Solberg har gjort som hun alltid gjør: Pøst på med penger for å få til et opplegg der både Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) får en seier. Men nå knaker det for alvor i rekkene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 
Annonse

Det har aldri skjedd før: At det dukker opp en sak midt i valgkampinnspurten som gir reell grunn til å stille spørsmålet om regjeringen bryter sammen. Det har heller ikke skjedd før at et parti innkaller sitt eget landsstyre til et møte for å «forankre» en avtale som det ikke er enighet om mellom regjeringspartiene.

For ikke å snakke om at det er høyst uvanlig at partitoppene med åpne øyne skaper en konflikt som underminerer enhver valgkampplan. Høyres, Frps, KrFs og Venstres strateger har brukt mye tid og krefter på ulike opplegg for å få satt søkelyset på deres egne vinnersaker, men i stedet møter både toppene og fotfolket deres nå en rekke med spørsmål om den mulige regjeringskrisen.

Krisesnakket kommer fordi samtalene internt i regjeringen om hvordan de skal møte utfordringen fra bompengepartiene har brutt sammen. Frp, som søndag forankret en avtale som etter hvert viste seg ikke å være en avtale, har stilt et klart ultimatum til de andre partiene. Partiet vil hverken forhandle eller samtale noe mer. Venstre, derimot, sier at det må forhandles mer før de kan godta en avtale.

Kjernen i konflikten er at Fremskrittspartiet er helt avhengig av å få til en avtale som gjør bompengebelastningen i byene mindre, mens Venstre er akkurat like avhengig av å fremstå som entydig motstander av alt som kan øke biltrafikken inn til byene – også lavere bompengetakster.

Statsminister Erna Solberg har gjort som hun alltid gjør: Pøst på med penger for å få til et opplegg der alle partier får en seier. Den skissen til avtale som ikke er offentlig, men som er blitt lekket aktivt til pressen, går ut på at det i den kommende tiårsperioden skal brukes minst 20 milliarder kroner ekstra på kollektivtransport og lavere bompenger. Det skulle i prinsippet både Venstre og Frp være fornøyd med – de ville kanskje også ha vært det, om vi ikke var midt i valgkampen. Akkurat nå er det imidlertid meningsmålingene som styrer dem, og frykten for katastrofevalg er mye større enn troen på et noen ekstra milliarder til kollektiv og lavere bompenger fører til flere velgere. Sagt med andre ord: Venstre og Frp er mye mer opptatt av det de må gi, enn av det de kan få, og da virker selv ikke Erna Solbergs favorittglidemiddel – enda mer penger.

Ettersom så mye av det som skjer nå er unikt, er det vanskelig å basere en analyse på erfaring. Men det er fortsatt nesten utenkelig at det skulle bli en reell regjeringskrise midt i en valgkampinnspurt. På en eller annen måte kommer regjeringspartiene til å finne en løsning. Den kan komme allerede etter denne mandagens regjeringskonferanse, men det kan også hende at striden mellom partiene vil vare helt inn til budsjettkonferansen neste onsdag.

Mye avhenger av hva Erna Solberg tenker om den krisen regjeringen nå står oppe i. Utad virker hun ikke spesielt bekymret, selv om det virker som om hele hennes hardt tilstrebede regjeringsprosjekt er i ferd med å havarere. Også i underhånden-samtaler virker det som om det er en forbausende stor ro innad i Høyre. Resonnementet er at Erna Solberg og Høyre står frem i offentligheten som den voksne personen i rommet, og at de faktisk kan tjene på det. Det er dessuten ikke så sikkert at Venstre og Frp vil tape på å være i åpen krig mot hverandre. Begge partier får signalisert til sine kjernevelgere at de gir alt for å få gjennomslag for sin sak.

Vi som gjennom mange tiår har skrevet om Høyres renommé som styringsparti, og om risikoen for at statsministeren mister autoritet, vil mene at Erna Solberg blir kraftig svekket av at hun ikke griper inn og avslutter den indre konflikten. Men våre antagelser om en svekket statsminister gjør lite inntrykk på henne og folkene rundt henne. Det er nye tider nå. Velgerne følger ikke så godt med på hvert minst lille krumspring i politikken – de får bare med seg at statsministeren ser ut til å stå fjellstøtt i en tid der de andre partiene av uforståelige grunner krangler.

Det eneste som kan få Høyre-strategene til å bli virkelig bekymret, er at de begynner å falle på meningsmålingene. Det har faktisk skjedd i de siste ukene, men det dreier seg bare om et halvt prosentpoeng på gjennomsnittet av målingene. Det må noen hele prosentpoeng til før Høyre blir virkelig bekymret. Og så lenge Erna Solberg er avslappet, kan Frp og Venstre fortsette å krangle – i mange, mange dager.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse