Annonse
00:00 - 09. august 2019

I skyggen av betongen

Den nedslående utviklingen i svenske forsteder skjuler samtidig et annet, kanskje like foruroligende Sverige.

Förorten og villastrøket: Begge illustrasjonsfoto: Joakim Berglund / NTB scanpix
Annonse

Anekdote: Kona til en bekjent jobbet som lege i Rosengård i Malmö. Etter noen år skulle familien flytte til Stockholm, og hun fikk en tilsvarende stilling i forstaden Rinkeby, nord for den svenske hovedstaden. Da hun fortalte om skiftet til pasientene sine i Rosengård, de fleste av dem med innvandrerbakgrunn, så de bekymret på henne. «Rinkeby!? Er det ikke helt forferdelig der?»

Seinere, da de besøkende i Rinkeby fikk vite at legen deres tidligere hadde jobbet i Rosengård, svarte de med spontan forskrekkelse. «Rosengård!? Er det ikke helt forferdelig der?»

Å besøke Roma var en pliktøvelse for mange av antikkens provinsboere og 1700-tallets åndsturister. Når de ankom byen for første gang, passerte de også grensen til et konstruert, litterært sted, manet fram i de tallrike tekstene om Roma de hadde fordøyd før reisen, der byens torg og monumenter ble badet i mening. Roma-turistene beveget seg ikke bare forbi bygårder og templer, men også gjennom en by av bokstaver, hvor tjukke lag av fortid la seg som dis over gatene.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse