00:00 - 09. august 2019

I skyggen av betongen

Den nedslående utviklingen i svenske forsteder skjuler samtidig et annet, kanskje like foruroligende Sverige.

Förorten og villastrøket: Begge illustrasjonsfoto: Joakim Berglund / NTB scanpix

Anekdote: Kona til en bekjent jobbet som lege i Rosengård i Malmö. Etter noen år skulle familien flytte til Stockholm, og hun fikk en tilsvarende stilling i forstaden Rinkeby, nord for den svenske hovedstaden. Da hun fortalte om skiftet til pasientene sine i Rosengård, de fleste av dem med innvandrerbakgrunn, så de bekymret på henne. «Rinkeby!? Er det ikke helt forferdelig der?»

Seinere, da de besøkende i Rinkeby fikk vite at legen deres tidligere hadde jobbet i Rosengård, svarte de med spontan forskrekkelse. «Rosengård!? Er det ikke helt forferdelig der?»

Å besøke Roma var en pliktøvelse for mange av antikkens provinsboere og 1700-tallets åndsturister. Når de ankom byen for første gang, passerte de også grensen til et konstruert, litterært sted, manet fram i de tallrike tekstene om Roma de hadde fordøyd før reisen, der byens torg og monumenter ble badet i mening. Roma-turistene beveget seg ikke bare forbi bygårder og templer, men også gjennom en by av bokstaver, hvor tjukke lag av fortid la seg som dis over gatene.

Annonse