Annonse
16:00 - 28. august 2019

I Norge håndterer vi ubetydelige forskjeller i skikk og bruk, skriver Sigve Indregard.

I Norge håndterer vi ubetydelige forskjeller i skikk og bruk, skriver Sigve Indregard.

Kronprins Haakon besøkte den terrorrammede moskeen i Bærum. De relativt udramatiske fakta om besøket er at Haakon rakk frem hånden for å hilse, mens en kvinne svarte med å hilse med hånden mot hjertet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Annonse

«I Norge håndhilser vi på hverandre», lød teksten på Fremskrittspartiets nye facebookannonse, under forevigelsen av et noe stivt håndtrykk mellom partiets innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim og landets eldreminister, Sylvi Listhaug. Lik og del. «Det handler om respekt», føyde eldreministeren til.

Bakgrunnen er at kronprins Haakon besøkte moskeen i Bærum, knappe to uker etter at en mann forsøkte å begå massedrap der. De relativt udramatiske fakta om besøket er at Haakon rakk frem hånden for å hilse, mens Zeliha Acar svarte med å hilse med hånden mot hjertet. Det ble tatt et Scanpix-bilde. I etterkant av kronprinsens besøk publiserte Document saken «Muslimske kvinner nekter å håndhilse på kronprins Haakon». Noen dager etterpå var norsk-tyrkiske Acars valg blitt Frps valgkamp. Redaktøren i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, tvitret at han «mener det er respektløst».

Til Vårt Land forklarte Acar at hun ikke kjenner mange som følger henne i denne tolkningen av islam. Heller ikke Islamsk Råd mener det er i strid med islam å hilse på noen av ulikt kjønn. Hun har likevel valgt denne tolkningen, og beskriver hilsenen sin slik:

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse