00:00 - 16. august 2019

Et varslet drap

Historien om hvordan internettets undergrunn for mørk humor ble en katalysator for nazisme og massedrap.

«Den dumme dritten virker ikke», sto det i et innlegg publisert på det anonyme nettforumet Endchan noen minutter før fire forrige lørdag. Innlegget inneholdt en link til Facebook-profilen til Philip Manshaus, og en til et digitalt fotoalbum med 46 bilder av ham i løpet av livet, i kronologisk rekkefølge, fra babybilder til nylige bilder med øks i hånden. «Det er min tur», sto det på engelsk, «vi kan ikke la dette fortsette, man må ta rasekrigsdiskusjonen til det virkelige livet, og hvis du leser dette, er du utvalgt av meg». Elleve minutter senere ble politiet varslet om skyting i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

Ifølge politiet hadde Manshaus på dette tidspunktet drept sin 17 år gamle stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen i hjemmet deres 20 minutter unna, og brukt stemorens bil for å komme seg til moskeen. Antageligvis satt han i bilen utenfor moskeen og publiserte innlegget. «Dritten» som ikke virket, var direktesendingen han angivelig hadde planlagt fra kameraet han hadde festet på hjelmen. «It’s been fun», skrev forfatteren av innlegget mot slutten, og så, på norsk: «Valhall venter».

Drapet og moskéangrepet i Bærum ser på flere måter ut til å ha vært inspirert av en ny trend innen høyreekstrem terror assosiert med de anonyme og mer eller mindre umodererte såkalte chanforumene. I begynnelsen, rundt årtusenskiftet, kunne nettsteder som dette virke relativt uskyldige: Det var forumer hvor anonyme brukere kunne leke seg med «memer» – grafiske vitser – og diskutere populærkultur gjennom et innforstått og selvrefererende kodespråk i stadig forandring. Men snart utviklet forumene seg til også å bli et klekkeri for armeer av nettroll og deres aksjoner. Å surfe på noen av disse forumene ble etter hvert som å gå inn i forvrengte speilsaler av menneskeforakt, rasisme og kvinnehat – det var umulig å vite hva som var alvorlig ment, og hva som var ment som humor. De siste årene har de utviklet seg i stadig mørkere retninger, og den grenseoverskridende humoren er blitt blandet med mer målrettet, ekstrem politikk. Siden terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch i New Zealand i mars i år er chanforumene blitt åsted for forhåndsvarsling og direktesending av høyreekstreme massedrap – mens de anonyme brukerne hyller og analyserer handlingene underveis.

Annonse