Annonse
14:00 - 12. august 2019

En av oss – igjen

Hva drev den terrorsiktede Philip Manshaus til å drepe? Det er neppe én forklaring alene.

Den draps- og terrorsiktede Philip Manshaus ble varetekstfengslet for fire uker i Oslo tingrett mandag. Her er han i retten sammen med forsvareren Unni Fries. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
Annonse

I årene etter 22. juli-terroren i 2011 har mange kloke hoder deltatt i et møysommelig puslespill for å forklare hvorfor én mann drepte 77 mennesker på en ettermiddag i Oslo og på Utøya. Før rettssaken i 2012 ble det avgitt to sakkyndige-rapporter med motsatt konklusjon: Den ene sa at gjerningsmannen var psykotisk og trengte medisinsk behandling. Den andre fastslo at han var politisk motivert. Dommerne lente seg på den andre rapporten da de avgjorde at drapsmannen var tilregnelig.

Gjennom rettssaken, i utallige medieoppslag og i flere bøker har vi fått tegnet et sammensatt bilde av 22. juli-morderen. Han var utsatt for omsorgssvikt som barn, han hadde et trøblete forhold til damer, han var ensom, han brukte mye tid til å spille World of Warcraft, og han utviklet et stadig mer radikalt og høyreekstremt politisk ståsted ved hjelp av kilder på nettet.

Ikke noe av dette, hver for seg, er automatisk forklaringer på hvorfor noen begår drap. Alt i alt er det umulig å trenge helt ned i dette mysteriet: Hvordan kan «en av oss», som Åsne Seierstad formulerte det i tittelen på sin bok om 22. juli, bli en så grusom drapsmann?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse