Annonse
00:00 - 23. august 2019

Den store populistkollapsen

… men en ny og like besynderlig sammenslutning kan ta over styringen i Italia. 

Guddommelig inngripen: Matteo Salvini trenger hjelpen han kan få fra høyere makter, for akkurat nå ser det ut som den politiske tyngdekraften i Italia jobber mot ham. Her kysser han en bønnekrans i Senatet. Foto: Simona Granati/Corbis/Getty Images
Annonse

Den nyavgåtte italienske regjeringskoalisjonen var et eksperiment som skulle revolusjonere vestlig politikk. «Hvis det virker i Italia, kommer det til å virke overalt», spådde Steve Bannon da han kom på entusiastisk hastevisitt til Roma rett etter at Femstjernersbevegelsen og Lega fant sammen i fjor vår. Dette kommer til å «knekke ryggen på globalistene», mente Bannon. Slik den amerikanske alt-right-inspiratoren så det, var det bare en slik kobling av populisme fra venstre og høyre som ville være sterk nok til å ta livet av de etablerte politiske kreftene i verden. Endelig skulle kampen mellom det rene folket og den korrupte eliten utkjempes for alvor.

Det var en illusjon, naturligvis, for Bannons analyse bygger på en fundamental feilslutning, ispedd ønsketenkning, som mange har latt seg forføre av. Det finnes ikke noe enhetlig folk som står samlet i interesseopposisjon til eliten. Det som derimot finnes, er effektive politiske entreprenører som er dyktige til å sette likhetstegn mellom sitt eget ideologiske prosjekt og «folkeviljen». I Italia har Matteo Salvini vært den dyktigste av dem. Til forskrekkelse for dem som trodde at det eklektiske opprørspartiet Femstjernersbevegelsen var en kraft som representerte «venstresiden» i politikken, har han fått samarbeidspartnerne til å akseptere alle Legas nasjonalkonservative nøkkelsaker. Det hele fremsto i praksis som Salvinis regjering, selv om advokaten Giuseppe Conte, kompromisskandidaten som skulle holde de to politiske kreftene samlet, formelt var statsminister. Både han og Femstjernersbevegelsen var med på alt – inntil de plutselig ikke var det lenger.

Derfor klang statsminister Contes avskjedstale i Senatet tirsdag denne uken underlig hult, selv om mange av bemerkningene hans var presise nok. Salvinis ønske om videre fullmakter vitner om en autoritær dragning demokratiet må beskytte seg mot, sa Conte. Salvinis evigvarende valgkampturné har distrahert ham fra å jobbe, fortsatte statsministeren. Salvinis misbruk av religiøse symboler for egen politisk vinnings skyld, er dypt problematisk, la han til. Innenriksminister Salvini rullet med øynene, ristet på hodet og kysset bønnekransen han akkurat hadde dratt frem fra innerlommen i stille protest.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse