00:00 - 16. august 2019

Chankulturen: En tidslinje

16 år med trolling og høyreekstremisme. 

Terror: Den terrorrammede Al Noor-moskeen i Christchurch, New Zealand. Anadolu Agency/Getty Images

2003: Den 15 år gamle amerikaneren Christopher «moot» Poole lager nettsiden 4chan. Han kopierer koden fra en kopi av den japanske nettsiden 2channel, som er spesielt populær blant otaku, relativt apolitiske mannlige nerder som har falt fra storsamfunnet. Innholdet som deles på 2channel er visuelt og fullt av referanser til populærkultur. Ifølge én definisjon av otaku betegner ordet unge mennesker som er så oppslukt av data, internett og populærkultur at det går utover de sosiale ferdighetene deres.

2003–2008: 4chan får raskt enormt mange brukere. De første årene er forumene dedikert til anime og otaku-livsstilen om å «droppe ut», og grafiske vitser – memes. I tillegg til spredningen av memes, blomstrer et annet fenomen på 4chan: armeer med nettroll. Disse armeene begynner å raide andre nettsider. Et raid innebærer at trollarmeene infiltrerer andre nettsamfunn, særlig for barn, hvor de trakasserer brukere og saboterer diskusjoner. Mange barn oppdager 4chan, og blir trofaste brukere. Også mange nynazistiske forumer raides. Dette fører til at mange nynazister oppdager 4chan. De elsker det anarkistiske forumet og blir trofaste brukere.

Les hovedsaken: Et varslet drap.

Annonse