00:00 - 02. august 2019

Bygg toalett på Sukkerbiten

Foto: Atelier Rude / Oslo Museum

Operaen ble elsket, langt mer enn man trodde mens den fortsatt var et potensielt millionsluk på papiret. Barcode vokste også på folk, og noen kontrære småbarnsfedre har til og med begynt å forsvare Lambda.

Motstanden mot et nytt Fotografihus på Sukkerbiten i Oslo handler imidlertid ikke om arkitektur. Det handler heller ikke om økonomi, selv om Klassekampen nylig viste en overbevisende oversikt over kulturhusbyggenes kroniske underbudsjettering og besøksoptimisme.

Heller ikke er vi motstandere av nye møtesteder for kunstarter. Gi oss gjerne et Fotografihus! Gaute Brochmann foreslo det gamle Astrup Fearnley-lokalet i sin nettspalte i herværende avis forrige uke.

Det som det derimot handler om, er at Oslo nå har en helt unik mulighet. Tenk, en ikke-utbygget øy fem minutter fra sentrum! En åpen plass, som potensielt kan brukes til hva som helst!

Riktignok gikk et samlet bystyre inn for utbyggingsplanene i 2014. Men kanskje må man tenke nytt om hvordan man kan gi velgerne et realistisk bilde av hva som kommer. Kommunen bør selv bruke arkitekter som lager realistiske bilder fra bakkeplan på finalistene i arkitektkonkurranser, både når det gjelder siktlinjer og materialer. Det er gjennomgående vanskelig å endre planene sent i prosessen, men det er som regel da folk begynner å engasjere seg. I Bjørvika har utbyggingen vært så omfattende at det i praksis har vært umulig å se for seg konsekvensene på bakken før man går på den. Det er nå ingen påtagelig mangel på bygg i området.

Fjordbyen, som har vært bakteppet for Bjørvika-utbyggingen de siste tiårene, har hatt som mål å gi byens beboere tilgang til sjøen. Containerhavnene ble flyttet for å gi plass til folk. Det vil alltid være lettere å få fjord-tilgang for dem som har råd til 100 000 kroner kvadratmeteren, og det er allerede bygget mange leiligheter for de formuende i kystbyene over hele Norge. Nå må man legge vekten på friområder for alle, i stedet for nok et praktbygg. Et blikk på enormt populære Sørenga Sjøbad en varm dag viser at det er behov for mer plass langs sjøen i sentrum, der man ikke må betale for å oppholde seg.

Ifølge Klassekampen er det bare Ap, Høyre og KrF som står fast på den gamle avtalen om å bygge Fotografihus på den lille øya. SV, MDG og Senterpartiet, Rødt og Frp i Oslo går til valg på omregulering.

En arkitektkonkurranse er utlyst og skal avgjøres denne måneden. Det er kommet 98 forslag, og Sukkerbitens venner har i samarbeid med Link arkitektur laget nummer 99. I planene for området skal det være med 100 meter strand mot operaen. Men friområdet bør være hovedfokuset og få fjordutsikten. Man bør heller satse på noe mer beskjedent byggmessig.

Sukkerbiten kan bli den beste parken for unge, gamle og familier. Servering som finnes i dagens reguleringsplan, kan være fint på en liten del av området. Ellers bør det være rom for en humlevennlig eng, en rullestolvennlig vei, en badevennlig flytebrygge. Kanskje en liten, gammeldags sesongkiosk. 

En viktig del, som forsømmes i andre deler av byen, er å ha et godt vedlikeholdt offentlig toalett. Bjørvika er blitt et monument over det nyrike Norge. Det er på tide å bruke resten av pengene, arkitektene og skapergleden på noe som forener oss alle. Og hvem sier at ikke nødvendige besøk kan gjøres i kunstferdige og vakre bygninger?

CK

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse