15:12 - 07. august 2019

Brennpunkt Moskva

Russiske liberale øyner et gjennombrudd i opinionen etter å ha gjennomført sine største demonstrasjoner siden 2012.

Moskva 3. august: Russisk politi arresterer en av mange aktivister fra opposisjonen under en demonstrasjon på Pusjkin-torget i Moskva. Førstkommende lørdag er det ventet nye demonstasjoner. Foto: The Asahi Shimbun / Getty Images

Sommerens drama begynte 7. juni da gravejournalisten Ivan Golunov ble arrestert og siktet for å ha et narkotikalaboratorium i leiligheten sin. Etter kraftige protester, anført av landets uavhengige mediehus, måtte politiet innrømme at bevisene var fabrikkerte. Golunovs umiddelbare løslatelse ga kritikerne av Russlands autoritære styre blod på tann. Nå ble det reist krav om at de som hadde orkestrert siktelsen, skulle straffes samt om løslatelse av andre fengslede opposisjonelle. Politiet reagerte med å pågripe over 500 demonstranter 12. juni.

Fire uker senere samlet en rekke liberale opposisjonsledere seg utenfor rådhuset i Moskva for å protestere mot at valgkommisjonen nekter mange av deres kandidater å stille til lokalvalget i september. Politiet grep resolutt inn, blant de pågrepne var Ilja Jasjin, som i en meningsmåling fra det uavhengige Levadasenteret ledet soleklart i sitt valgdistrikt.

Påfølgende lørdag strømmet folk ut i gatene. Over 20 000 deltok i en støttemarkering den 20. juli, den største demonstrasjonen siden 2012, slik de liberales opposisjonsleder Aleksej Navalnyj opprømt kunngjorde på Twitter.

Annonse