00:00 - 23. august 2019

Brennpunkt Grønland

Stormaktsspillet demper ønsket om full selvstendighet, tror den verdenskjente grønlandske geologen Minik Rosing.

Grønlands dilemma: – La oss si det sånn at det er legitim forskningsmessig interesse her, iblandet noen mer problematiske innflytelsesmessige aspekter, sier geolog Minik Rosing. Han er født på Grønland, men bor og arbeider i Danmark. Foto: Cecile Smetana Baudier

– Verdens medier var fulle av vitser da Donald Trump sa han ville kjøpe Grønland. Men på Grønland var det vel ikke mange som lo? 

 – Nei, det var det nok ikke. Og det ble jo raskt klart at det ikke var en spøk heller. Dette er en utfordring som kan komme tilbake i fremtiden, og den kan få konsekvenser for forholdet mellom USA og Danmark. 

 – Ja, for Grønland blir vel bare mer interessant for verdens stormakter, jo raskere klimaendringene skjer? 

Annonse