00:00 - 09. august 2019

Bompengeopprøret kan gi mindre vindkraft. Regjeringen er blitt livredd for folket, skriver Aslak Bonde.

Bompengeopprøret kan gi mindre vindkraft. Regjeringen er blitt livredd for folket, skriver Aslak Bonde.

Skyr konfliktene: Bompengeopprøret er i ferd med å skape store problemer for Høyres valgkamp. Bildet er fra Erna Solbergs besøk på Unge Høyres sommerleir på Hove i Arendal, 4. august. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg sa det rett ut forrige helg: Hun vil ikke ha konflikt om vindkraftutbygging. Derfor åpner hun for å skrote forslaget fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om en nasjonal rammeplan for vindkraftutbygging. Da får det heller være at det var hennes egen regjering som ba NVE om å lage planen.

Hva Høyre og regjeringen vil gjøre i stedet, er uklart. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har varslet at hans parti vil gi kommunene vetorett. Høyres energipolitiker Stefan Heggelund har svart at han ikke vil det fordi det er et nasjonalt ansvar å sikre nok elektrisitet alle steder i landet. Samtidig er han veldig opptatt av at det nå er viktig å «ha lave skuldre» i denne saken.

Det er nettopp det Høyre ikke har. Partiet virker livredd i ordets rette forstand. Aksjonene mot det allerede vedtatte vindkraftanlegget på Frøya er blitt fulgt opp av protestaksjoner mange andre steder i landet og av uventet negative høringsinstanser. Internt i Høyre har saken også mobilisert langt mer motstand enn ventet. Nikkersadelen – begrepet som foraktelig ble brukt om rike Høyre-folk som var for naturvern utelukkende fordi de likte å gå i Nordmarka – har vist seg å være godt representert over store deler av landet.

Annonse