Annonse
10:09 - 29. august 2019

Bak handelskrigen mellom USA og Kina gjemmer det seg en valutakrig.

Bak handelskrigen mellom USA og Kina gjemmer det seg en alvorlig valutakrig, skriver Maria Berg Reinertsen.

En fabrikkarbeider i Shenzhen i Kina maler Donald Trump-masker før halloween i fjor. Handelskrigen mellom Kina og USA inngår også i en større fortelling om konkurransen om å være valutaen for internasjonale priser, kinesisk renminbi eller amerikansk dollar.  Foto: Anthony Kwan/Getty Images
Annonse

I oktober 2016, en måned før Donald Trump vant presidentvalget i USA, gjorde Morgenbladet et intervju med Raghuram Rajan. Rajan er tidligere indiske sentralbanksjef og kjent for ganske presist å ha advart mot finanskrisen 2008. Rajan var bekymret for at stadig flere land fulgte Kinas eksempel og forsøkte å vinne markedsandeler ved å holde valutakursen lav: «Vi forsøker å skaffe vekst den enkle veien. Ved å stjele vekst fra hverandre med lave valutakurser» sa han.

Praksisen minnet om mellomkrigstiden. På den tiden beskyttet landene samtidig egen industri bak høye tollmurer og andre handelshindre. Rajan kalte disse to tingene en «en giftig kombinasjon». «Min bekymring er at hvis den økonomiske veksten fortsetter å være svak, vil proteksjonismen øke, så vi igjen får begge deler», sa han.

To måneder senere holdt Donald Trump sin innsettelsestale «buy American, hire American» og viste at det ikke er nødvendig med dårlige tider for å starte handelskrig. Siste opptrapping i handelskonflikten mellom USA og Kina kom fredag i forrige uke, da begge truet med nye doser straffetoll til motparten. Mandag var stemningen bedre igjen, Donald Trump fortalte at Kina hadde tatt kontakt og var villige til å forhandle.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse