Annonse
00:00 - 30. august 2019

200 forskere for å forstå oss selv (og naboen)

Tore Rem skal lede stor Norden-satsing ved Universitetet i Oslo.

Hygge: Tore Rem er forfatter og professor i litteraturvitenskap. I sin biografi om Jens Bjørneboe moste han mange myter om mannen, vil han nå gjøre det samme med den nordiske modellen? Her ser vi kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prins Henrik av Danmark, Danmarks dronning Margrethe, kong Harald, dronning Sonja, Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia og stortingspresident Olemic Thommessen under 17. mai feiring på Eidsvoll i 2014. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Annonse

Litteraturviter Tore Rem skal lede UiO Norden. Det er en av tre tverrfaglige satsinger ved Universitetet i Oslo. Målet er å «samle forskere med gode prosjekter fra flere fagfelt innen humaniora, samfunnsvitenskap, medisin og naturvitenskap for å fremskaffe ny viten om det nordiske i en internasjonal kontekst.»

– Hva lurer dere på?

– I det store og det hele er dette et forsøk på å forstå oss selv bedre. Å forstå hva slags utfordringer nordiske samfunn og den nordiske modellen står overfor. Det nordiske er en ramme, men her er det forskning som styres av intellektuelle problemstillinger og som er nysgjerrighetsdrevet. Samtidig prøver vi å svare på store samfunnsutfordringer, som hvordan takler vi dette med miljø, forholder oss til migrasjon, integrering, hva som skjer med oppvekstmiljøet vårt, de digitale utfordringene … Litt av poenget er å se det utenfra, det skal være komparativt og kritisk.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse