00:00 - 05. juli 2019

Venstre dør dersom det både fortsetter Frp-samarbeidet og har klima som viktigste sak, skriver Aslak Bonde.

Klimakamp og Frp-ja blir uforentlig for Venstre, skriver Aslak Bonde.

I en av de siste stortingsdebattene før sommerferien ble klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen beskyldt for ikke «å gjøre noe» for klima. Da ble han hissig. Det finnes, ifølge ham, ikke den regjering – hverken andre steder i verden eller i Norge – som har gjort mer for å få ned klimautslippene. Og ikke bare det: Elvestuen mener at han personlig, og Venstre som parti, har en stor del av æren for alt som er blitt gjort.

Han har rett. Historisk sett er det ikke tvil om at denne regjeringen gjør mer for å redde klima enn noen av forgjengerne. Internasjonalt er konkurransen hardere, men elbilpolitikken og innsatsen for å redde regnskog gjør Norge kvalifisert til en plass høyt oppe i elitedivisjonen. Dersom Venstre ikke hadde vært regjeringsparti, og støtteparti før det, hadde regjeringen garantert ikke vært så offensiv. Erna Solberg og Siv Jensen er beveget langt i grønn retning.

Tre hendelser de to siste ukene forklarer hvorfor Venstres jobb likevel ikke blir verdsatt: Handlingsplanen for grønn skipsfart, som kom torsdag for drøye to uker siden, planen for fossilfri kollektivtrafikk presentert denne mandagen og uttalelser fra statsminister Solberg i forrige uke.

Annonse