15:01 - 01. juli 2019

Trumps teater under atomskyen

Hva lærer Iran av Trumps flørting med Kim Jong-un? At det lønner seg å ha atomvåpen.

Tredje toppmøte: «Dette var en veldig legendarisk, veldig historisk dag», sa Donald Trump etter at han som første amerikanske president plantet sine ben i Nord-Korea. Her er han i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea sammen med den nordkoreanske lederen Kim Jong-un søndag 30. juni. Foto: Dong-A Ilbo / Handout / Getty Images

En absurd teaterforestilling fant sted på grensen mellom Nord- og Sør-Korea søndag morgen. To overdimensjonerte egoer lot som om de var verdige statsmenn mens fotografene løp rundt dem og sloss om blinkskuddene. Det hele var ganske komisk, hadde det ikke vært for alvoret bak: Trusselen fra verdens atomvåpen.

USAs president Donald Trump innledet komedien på vei til Sør-Korea med å tvitre en kompis-melding til Nord-Koreas leder Kim Jong-un med oppfordring til å møtes på grensen «bare for å håndhilse og si hei». Kim ville selvsagt gjerne møtes, for å stadfeste at han og Nord-Korea er å regne med på den internasjonale arenaen. Resultatet så vi på tv- og pc-skjermer verden over: Trump trippet inn i Nord-Korea, og etterpå overgikk han seg selv i å erklære hvor historisk hendelsen var.

Men hverken han eller Kim sa noe om nedrustning av Nord-Koreas atomvåpen, og Trump nevnte ikke USAs krav om at despoten på Korea-halvøya må kvitte seg med hele atomvåpenprogrammet. I møtet med mediene, som kjempet hardt for å komme seg forbi de nordkoreanske sikkerhetsvaktene, serverte de to lederne svulstigheter og lite substans.

Annonse