17:07 - 11. juli 2019

– Staten har mistet kontroll

Frankrike vil straffe nettgiganter som ikke slår ned på netthat innen 24 timer.

Frykter sensur: Frankrikes nye lov gir sosiale medier 24 timer på å fjerne ulovlig innhold. Forslaget ble fremmet av parlamentsmedlemmet Laetitia Avia, som tidligere har mottatt drapstrusler og hets av rasistisk karakter. Foto: Stephane De Sakutin /AFP / NTB scanpix

– Det er nok det det koker ned til, sier Audun Fladmoe ved Institutt for samfunnsforskning, nå på telefon fra et ferieopphold på Hvaler. Han har forsket på hvordan netthets kan bidra til å skremme minoritetsgrupper fra å ytre seg.

Tirsdag vedtok Frankrikes nasjonalforsamling et nytt lovforslag om hatytringer på nett, der sosiale medier ilegges økonomiske sanksjoner dersom ulovlig innhold ikke fjernes innen 24 timer. I tillegg må nettsidene opprette en klikkfunksjon som skal flagge misbruk. Forslaget ble vedtatt i parlamentet med 433 mot 33 stemmer – et overveldende flertall.

Den nye loven skal gjøre det enklere å stille de store nettaktørene til ansvar for hatkultur i sosiale medier. Forslaget ble fremmet av parlamentsmedlemmet Laetitia Avia, som tidligere har mottatt drapstrusler og hets av rasistisk karakter siden hun ble valgt inn for Emmanuel Macrons parti i 2017.

Annonse