10:50 - 04. juli 2019

Skal han dø eller holdes i live?

Foreldrene har brukt alle midler for å holde den hjerneskadede Vincent Lambert i live. Nå ser de ut til å ha tapt etter en årelang juridisk og etisk batalje.

Sønnen skal dø: Pierre og Viviane Lambert har i seks år kjempet i domstolene og i offentligheten for å holde sønnen Vincent (42) i live. Han har levd i en vegetativ tilstand etter en ulykke i 2008, og hans kone, seks søsken og ansvarlige lege har villet stanse behandlingen av ham, slik at han kan få dø. Tirsdag denne uken ble behandlingen stanset. Foto: Francois Nascimbeni / AFP /NTB scanpix

Franske Vincent Lambert var nybakt pappa til en liten jente da han i september 2008 ble hardt skadet i en trafikkulykke. Den da 32 år gamle sykepleieren ble lam, og fikk konstatert alvorlige hjerneskader. Han greide å puste selv, men måtte få næring og drikke intravenøst. I flere år undersøkte nevrologer hvor mye bevissthet han hadde igjen, og de konkluderte med at det var svært lite. Han pustet selv, og hadde øynene åpne, men ingen evne til å kommunisere.

Legene stadfestet at Lambert befant seg i det som kalles «vegetativ tilstand», altså en våken tilstand uten sporbar selvbevissthet. I april 2013 konkluderte derfor legen hans med at det riktige var å stanse den intravenøse behandlingen, noe som ville bety Lamberts død.

Beslutningen ble tatt i samråd med Rachel Lambert, som hadde giftet seg med Vincent i 2007, og som er mor til deres datter. Paret traff hverandre på sykehuset i den østfranske byen Châlons-en-Champagne, hvor de begge jobbet som psykiatriske sykepleiere. Ansvarlig lege ved sykehuset i byen Reims, hvor Lambert er pasient, informerte ikke hans foreldre eller hans åtte søsken, hvorav fem er halvsøsken.

Annonse