Annonse
10:50 - 04. juli 2019

Skal han dø eller holdes i live?

Foreldrene har brukt alle midler for å holde den hjerneskadede Vincent Lambert i live. Nå ser de ut til å ha tapt etter en årelang juridisk og etisk batalje.

Sønnen skal dø: Pierre og Viviane Lambert har i seks år kjempet i domstolene og i offentligheten for å holde sønnen Vincent (42) i live. Han har levd i en vegetativ tilstand etter en ulykke i 2008, og hans kone, seks søsken og ansvarlige lege har villet stanse behandlingen av ham, slik at han kan få dø. Tirsdag denne uken ble behandlingen stanset. Foto: Francois Nascimbeni / AFP /NTB scanpix
Annonse

Franske Vincent Lambert var nybakt pappa til en liten jente da han i september 2008 ble hardt skadet i en trafikkulykke. Den da 32 år gamle sykepleieren ble lam, og fikk konstatert alvorlige hjerneskader. Han greide å puste selv, men måtte få næring og drikke intravenøst. I flere år undersøkte nevrologer hvor mye bevissthet han hadde igjen, og de konkluderte med at det var svært lite. Han pustet selv, og hadde øynene åpne, men ingen evne til å kommunisere.

Legene stadfestet at Lambert befant seg i det som kalles «vegetativ tilstand», altså en våken tilstand uten sporbar selvbevissthet. I april 2013 konkluderte derfor legen hans med at det riktige var å stanse den intravenøse behandlingen, noe som ville bety Lamberts død.

Beslutningen ble tatt i samråd med Rachel Lambert, som hadde giftet seg med Vincent i 2007, og som er mor til deres datter. Paret traff hverandre på sykehuset i den østfranske byen Châlons-en-Champagne, hvor de begge jobbet som psykiatriske sykepleiere. Ansvarlig lege ved sykehuset i byen Reims, hvor Lambert er pasient, informerte ikke hans foreldre eller hans åtte søsken, hvorav fem er halvsøsken.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse