00:00 - 19. juli 2019

Skal du drikke, gjør det på bar, skriver Markus Slettholm

Pils nytes best i fellesskap, skriver Markus Slettholm

Går du ned en av byens paradegater en solfylt dag på denne siden av påsken, vil du etter alle solemerker se voksne i alle aldre nyte en duggfrisk halvliter, i selskap med venner, kolleger, familie eller partner. Dette er solskinnsdelen av historien om vår kulturs absolutte favorittrusmiddel.

Mens medaljens fremside best fortelles i anekdotiske vendinger; hvor gøy helgens fest var eller hvor mye vi lo av Karis iherdige, men fåfengte forsøk på å treffe de høye tonene på en eller annen karaokeklassiker, kan dens bakside beskrives langt mer presist og klinisk: Folkehelseinstituttet estimerer alkohol til å stå for tolv prosent av tapte friske leveår i den voksne befolkningen, og høyt forbruk over tid øker risikoen for visse kreftformer, leverskader og hjerte- og karsykdommer. Ifølge Verdens helseorganisasjon er alkohol den største risikofaktoren for tidlig død og skade i aldersgruppen mellom 15 og 49.

Selv om over 80 prosent av den voksne norske befolkningen har drukket alkohol det siste året, drikker vi ikke så mye sett opp mot land vi liker å sammenligne oss med, for Norge er langt nede på OECD-statistikken over antall liter ren alkohol per innbygger.

Annonse