00:00 - 19. juli 2019

Politikere trenger ikke å være rasister for å inspirere til rasisme og fremmedhat, skriver Aslak Bonde.

Politikere trenger ikke å være rasister for å inspirere til rasisme og fremmedhat, skriver Aslak Bonde.

«Keep America Great»: Da Donald Trump deltok på et valgarrangement i North Carolina onsdag kveld, ropte et jublende publikum «send henne ut, send henne ut» om den somaliskfødte kongressrepresentanten Ilhan Omar. Zach Gibson/Getty Images

Europeiske ledere har stort sett vært tilbakeholdne etter at flertallet i Representantenes hus i en resolusjon fastslår at president Donald Trump har uttalt seg rasistisk. De tar hensyn til at USA er en viktig alliert, men de kvier seg også for å ta stilling i en sak som splitter Kongressen og det amerikanske folk. Før man setter en merkelapp på en politikers uttalelse, bør man ha nær kjennskap til konteksten.

Det hadde vært noe enklere om de europeiske lederne konsentrerte seg om virkningen av presidentens ytringer. De er uomtvistelige. Da Trump deltok på et valgkamparrangement i North Carolina onsdag kveld, ropte et jublende publikum «send henne ut, send henne ut» om den somaliskfødte kongressrepresentanten Ilhan Omar. Man trenger ikke en eneste meningsmåling for å se at presidenten gir næring til rasister. Han gir styrke til dem som ser på amerikanere med en ikke-europeisk bakgrunn som mindreverdige, og han svekker grunnprinsippet i den amerikanske konstitusjonen: at alle mennesker er like for loven.

Annonse